Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Pandemi süreci içerisinde olmamıza rağmen 2020 bütçe görüşmelerinde ifade ettiğimiz Bakanlık çalışmalarımızın ve hedeflerimizin pek çoğunu başarıyla gerçekleştirdik" diye konuştu. Bakan Kasapoğlu, yakın zamanda 2 bin yeni antrenör alınacağını da açıkladı.

Bakan Kasapoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.

Konuşmasına, vefatının 82. yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve hürmetle anarak başlayan Bakan Kasapoğlu, İzmir ve çevre illerde hissedilen depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Bakan Kasapoğlu, devletin elindeki bütün imkanları, felaketin gerçekleştiği andan itibaren afet bölgesi için seferber ettiğini ifade etti.

Konuşmasında Azerbaycan'ın zaferini de kutlayan Bakan Kasapoğlu, "Zulme, işgale ve hukuksuzluğa karşı tarihi bir darbe indiren Azerbaycan'ın şanlı zaferini kutluyorum. Türkiye olarak, hangi şart ve koşul altında olursa olsun, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz" dedi.

"Pandemiyle mücadelenin sembol ülkelerinden biri olduk"

Bakan Kasapoğlu, 2020 yılıyla dünyanın çok alışık olmadığı bir gerçekle karşı karşıya kaldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlk defa Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, kısa sürede bütün dünyaya yayılarak bir pandemi halini aldı. Ülkeler, hastalık bulaşan insanları tedavi etmek, virüsün önüne geçecek aşı ve ilaçları keşfetmek için yoğun bir gayret içerisine girdi. Hayatın her alanını kapsayan tedbirlerle yayılımı kontrol altına almaya çalıştılar, çalışıyorlar. Virüs ortaya ilk çıktığı anda ülkemiz, sahip olduğu sağlık altyapısıyla, çağın gerektirdiği en üst niteliklerle donatılmış hastane yatırımlarıyla ve fedakar sağlık ordusuyla pandemiyle mücadelenin sembol ülkelerinden biri olmuştur."

"Yurtlarımızda 100 bin 410 vatandaşımıza ev sahipliği yaptık"

Kovid-19 ile mücadelede tedavi ve aşı çalışmaları ile karantina uygulamalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, "Virüsün yurt dışı kaynaklı olması nedeniyle, özellikle yurda ilk girişlerde uygulanan 14 günlük karantina süreci, yayılımın kontrol altında tutulması noktasında önemli sacayaklarından biri olmuştur. Ülkemizin sahip olduğu öğrenci yurdu altyapısı, bu süreci en etkili şekilde yönetmemize imkan sağlamıştır. Bu zor süreçte yurtlarımız, sadece gençlerimizin değil, bütün milletimizin yuvası olduğunu ispat etmiştir" şeklinde konuştu.

Bakan Kasapoğlu, bu süreçte sınıfta kalan pek çok Avrupa ülkesinin aksine Türkiye'nin sosyal devlet olmanın gerekliliklerinden birini başarıyla yerine getirdiğinin altını çizerek, "81 ilimizdeki 293 yurdumuzda, dünyanın 97 farklı ülkesinden gelen 100 bin 410 vatandaşımıza ev sahipliği yaptık" dedi. Sağlık çalışanlarının üstün bir fedakarlık örneği gösterdiğini belirten Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Ayrıca yurtlarımız, yoğun mesailerde, üstün bir fedakarlık örneği göstererek emek veren, bu süreçte evlerine gitmeyi tercih etmeyen sağlık çalışanlarımız için, Adalet Bakanlığı personelimiz, askeri personel, tedbir amaçlı karantinaya alınan vatandaşlarımız için de tahsis edildi. 20 ilimizde 6 bin 956 oda kapasiteli 29 yurdumuzu ise ihtiyaç halinde Sosyal İzolasyon ve Gözlem Merkezi olarak kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığının kullanımına verdik. Yurtlarımızda, sadece bina ve yatak tahsisiyle değil, 7 gün 24 saat fedakarca çalışan personelimizle, misafirlerimize otel konforunda bir hizmet sağlandı. Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçları; sosyal mesafe, temizlik ve tedbirlere azami riayetle gerçekleştirildi. Psikolog ve diyetisyen hizmetleriyle, kitap dağıtımlarıyla ve sosyal faaliyetlerle, sürecin misafirler üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin minimum düzeye indirilmesi sağlandı."

Bakan Kasapoğlu, öğrenci yurdu altyapısının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 yılda, her geçen zaman üzerine koyarak ilerlettiği yatırım hamlelerinin bir ürünü olduğunu söyledi.

Mart ayında, üniversitelerin eğitim ve öğretime ara vermesiyle gençlerin mağdur olmamaları için uygulamalar gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Kasapoğlu, "Yurtlarımızda kayıtlı olan öğrencilerin barınmadıkları günlerin ücretlerini iade ettik. Ayrıca salgın boyunca yurtlarımızda barınmayan hiçbir öğrenciden yurt ücreti alınmadı. Yine bu süreçte, Bakanlığımızdan kredi ve burs alan öğrencilerimize ödemeleri eksiksiz olarak yapıldı. Yükseköğrenim kredisi borçları geri ödeme aşamasında olan kredi borçlularının ise nisan, mayıs ve haziran ayı kredi geri ödemeleri başvuru beklenmeksizin ve faiz uygulanmaksızın ertelendi" ifadelerini kullandı.

Bakan Kasapoğlu, öğrenci yurtları, gençlik merkezleri ve spor tesislerinin Elazığ, Malatya ve İzmir'de meydana gelen depremlerde hem vatandaşların hem de deprem nedeniyle bölgede görevlendirilen arama, kurtarma ve sağlık ekiplerinin hizmetine sunulduğunu dile getirdi.

Sağlık çalışanları için 81 ildeki gençlik merkezlerinde gönüllüler tarafından siper maske üretimleri yapıldığına değinen Kasapoğlu, "Bir milyondan fazla maske ürettik. Üretim ve dağıtımlara hız kesmeden devam ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, ertelenen futbol, basketbol, voleybol ve hentbol müsabakalarının oynanacağı stat ve spor salonları içerisinde bulunan ve gelirini yalnızca bu karşılaşmalardan ve seyircilerden elde edenlerden faaliyete başlayacakları tarihe kadar kira almadıklarına işaret ederek, "Yine faaliyetlerine devam eden fakat alınan tedbirlerden olumsuz etkilenenlerin Mart- Nisan- Mayıs- Haziran 2020 aylarına ait kira ödemelerini faizsiz olarak 4 ay süreyle erteledik" şeklinde konuştu.

Vatandaşların vakitlerini evde geçirdikleri dönemde spor kültürünün gelişmesine katkı sunduklarına değinen Bakan Kasapoğlu, şunları söyledi:

"Evde Kal Hareketsiz Kalma, Eşit Ağırlık, Zinde Kal, Hayat Sanat Edebiyat, Benim Mesleğim, Bir Lider Bir Şehir, Bilgi Yarışmaları, Zeka Oyunları, Kamp Günlüğü gibi programlarla, on-line konserlerle gençlerin zamanlarını daha eğlenceli ve verimli geçirebilmeleri için müzik, sanat, eğitim, hobi gibi çeşitli konularda sosyal medya faaliyetleri yürüttük. Gençlik Merkezlerimizi EBA erişim noktaları haline getirerek, bilgisayar ve internet erişimi kısıtlı olan gençlerimize önemli bir imkan sağladık. 267 gençlik merkezimizdeki 398 atölyede, 2 bin 598 bilgisayar ile bugüne kadar 48 bin 240 gencimiz bu hizmetimizden faydalandı ve faydalanmaya da devam ediyor."

EBA TV’de yayınlanmak üzere spor eğitim programları hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Kasapoğlu, "19 Mayıs'ı da kapsayan Gençlik Haftası ve Ramazan Bayramı kutlamalarını, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi etkinliklerini dijitale entegre ederek, evde kalınan süreç içerisinde milli ve manevi günlerimizin coşkusunu birlikte yaşadık" dedi.

Devletin bütün kurumlarıyla iş birliği ve koordinasyonu etkin bir şekilde sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Kasapoğlu, "Bütün bunların yanında, pandemi süreci içerisinde olmamıza rağmen 2020 bütçe görüşmelerinde ifade ettiğimiz Bakanlık çalışmalarımızın ve hedeflerimizin pek çoğunu başarıyla gerçekleştirdiğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum. Süreç devam ediyor. Hem sahada, hem dijitalde çalışmalarımız asla hız kesmeyecek. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun, devletimizin bütün imkanlarını gençlerimiz, sporcularımız ve bütün vatandaşlarımız için seferber etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Gençlik merkezi sayımız 350'ye ulaştı"

Bakan Kasapoğlu, "Hamdolsun Türkiye olarak, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelerle yakından ilgilenen, düşünen, üreten, cesur, zeki, hayata adalet ve vicdan penceresinden bakan bir gençliğe sahibiz" dedi. Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençlerimizi sürekli dinliyor, beklenti ve taleplerini politikalarımızın odak noktası haline getiriyoruz. Yol arkadaşlığımızda, sahip olduğumuz tecrübelerle onlara kılavuzluk etmeye çabalarken, onlardan da her gün yeni bir şey öğreniyor, bu vesileyle de devletin sunduğu hizmetleri yine onlarla birlikte sürekli güncelliyor, geliştiriyoruz. Gençlerin ihtiyaçlarına cevap verilecek. Onların kendilerini geliştirmelerinin önünde varsa engeller ortadan kaldırılacak. Umutları ve hayalleri desteklenecek. Yaşam boyu öğrenme prensibi; eğitim, öğretim ve sosyal hayatlarının mihenk taşı olacak."

Bakanlık olarak en fazla gençliğe önem verdiklerini söyleyen Bakan Kasapoğlu, gençlik merkezindeki faaliyetler hakkında bilgi verdi. Gençlik çalışmalarında son derece başarılı bir seneyi geride bıraktıklarını dile getiren Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"81 ilde faaliyet gösteren gençlik merkezlerimiz, gençlerimizin tamamının başarılarına, mutluluğuna ve heyecanına ev sahipliği yapıyor. Gençlerimiz her türlü imkan ve donanıma sahip bu merkezlerimizde buluşuyor ve paylaşmanın, konuşmanın, iş birliği yapmanın en güzel örneklerini ortaya koyuyor. 2018 yılında 287 olan gençlik merkezi sayımız, bugün itibarıyla 350’ye ulaştı. Gençlik merkezlerinde Kasım 2020 itibarıyla 2 milyon 388 bin 731 kayıtlı üye gencimiz bulunuyor. Üye gençlerin yüzde 51,94’ü kadın, yüzde 48,06'sı erkeklerden oluşuyor. Ayrıca gençlik merkezlerinde bin 281 gençlik lideri görev yapıyor. Gençlik liderlerinin ise yüzde 50,2'sini kadın ve yüzde 49,8'ini erkek liderler oluşturuyor."

Gençlik Merkezleri Akademisi ve Gençlik Merkezleri Kulüpleri hakkında bilgiler veren Kasapoğlu, "2020 yılı kasım ayı itibarıyla Gençlik Merkezleri Akademisi kapsamındaki atölyelerde 326 bin 8 faaliyet gerçekleştirildi ve 1 milyon 474 bin 667 gencimiz bu faaliyetlere katıldı. 2020 yılı kasım ayı itibarıyla gençlik merkezleri kulüplerimizde hayata geçirdiğimiz 474 bin 366 faaliyete, 14 milyon 647 bin 850 gencimiz katılım gösterdi" ifadelerini kullandı.

"Genç ofis sayılarımızda ivmeyi ve verimliliği artıracağız"

TEKNOFEST'te bu yıl gençlik merkezleri tarafından desteklenen 17 takımın katıldığını aktaran Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Samsun Atakum Gençlik Merkezimizin Tanyeli Roket Takımı 'Alçak İrtifa' roket yarışmasında Türkiye birincisi olmuştur. Tam bu noktada Dene-Yap Teknoloji Atölyelerimizden de kısaca bahsetmem gerekir. TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile birlikte organize ettiğimiz atölyelerimize olan yoğun ilgiden son derece mutluyuz. Şu anda 30 Dene-Yap Teknoloji Atölyemiz var. İnşallah 2021 yılı sonuna kadar 81 ilde 100 atölyeyi daha gençlerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak biz, Gençlik Merkezlerimizi ülkemizin her yerinde ulaşılabilir kılmak suretiyle gençlerimiz arasında bir fırsat eşitliği oluşturma hedefini çok önemsiyoruz. 2019 yılı ocak ayından itibaren, gençlerin bulunduğu yerlerde faaliyetlerin düzenlenmesi ve hizmetlerin yaygınlaştırılması amacıyla gençlik merkezlerimize bağlı olarak; okullarda, üniversitelerde, mahallelerde, spor salonlarında ve yurtlarda 'Genç Ofisler' kurmaya başladık. Gençler neredeyse biz oradayız. Yine YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığımızla gerçekleştirilen protokollerle genç ofis sayılarımızda ivmeyi ve verimliliği artıracağız."

Gençlerin deneyim kazanmalarını önemsediklerini belirten Bakan Kasapoğlu, "Gençlik kamplarımız, gençlerimizin öz güven duygusu ve planlı yaşama alışkanlığı kazanmalarına destek olmak ve bir arada yaşama hukukunun güçlenmesine katkı sağlıyor. 2020 yılı itibarıyla 39 kamp tesisinde gençlere kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkanı sunduk. Gençlik kamplarına ülkemizin dört bir yanından doğu, batı, kuzey ya da güneyi fark etmeksizin gençlerimiz özgürce ve eşit şartlar altında katılabiliyorlar. Birlikte yaşama prensiplerine ve başkasının hukukuna sahip çıkma bakış açısına küçük yaşlarda sahip olmaya başlıyorlar. Gençlik kamplarına katılan gençlerin ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçlarını bakanlığımız karşılıyor. Ayrıca, kampa katılan gençlere, kamp dönemi boyunca seyahat ve sağlık sigortası da yapıyoruz" diye konuştu.

Gençlere deniz ve doğa kampları olarak hizmet verildiğini dile getiren Bakan Kasapoğlu, 5 adet gençlik kampının da proje çalışmalarına devam edildiğini belirtti.

Bakanlık olarak gençlere yönelik ulusal ve uluslararası pek çok önemli projeyi de yürüttüklerini ifade eden Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan öne çıkan projelerimizden biri Genç Hackathon ve Genç İdeathon yarışmalarımız. Genç beyinlerimize sunduğumuz imkanlarla, her yönüyle sahip çıkıyoruz. Yine gençlerimizin duygu düşüncelerini doğru ve sistematik bir biçimde ifade etmelerine katkı sağlamak için Türkiye Münazara Ligi organizasyonumuz bütün hızıyla devam ediyor. UNICEF Türkiye ile birlikte 25 ilde yürüttüğümüz Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesi'nden 600 binden fazla gencimizi faydalandırdık. 2020-2022 yılları arasında 3 yıl süreyle uygulanacak NEXUS Kariyer Rehberliği ve Sosyal Uyum Projesi’yle, belirlenen okullardaki öğretmenlere kariyer rehberliğine yönelik olarak eğitimler veriyor, gençlik merkezlerinde eğitim modülleri geliştirilerek bu eğitimleri bakanlığımız çalışanlarına uyguluyoruz."

2019'u "Gönüllülük Yılı" olarak ilan ettiklerini hatırlatan Bakan Kasapoğlu, "Ülkemizde gönüllülük bilincini artırmayı ve gençlerimizin gönüllülük çalışmalarında daha fazla yer almalarını son derece önemsiyoruz. Dayanışmanın, paylaşmanın ve yardımlaşmanın birlik ve beraberliğimizin harçlarından biri olduğuna inanıyoruz. 2020 yılında da gönüllülük çalışmalarımız hız kesmeden devam etti. 'Biz Anadoluyuz Projemizi' kararlılıkla sürdürdük. 'Damla Gönüllülük Hareketindeki' gençlerimiz, hem pandemi sürecinde hem de doğal afetlerden sonra olağanüstü bir gayret gösterdiler. Bugüne kadar gençlerimiz tamamen gönüllü bir şekilde 765 bin kişiye ulaştılar. Kasım 2020 itibarıyla 1 milyon porsiyondan fazla yemeği, ihtiyaç sahipleriyle buluşturdular. Yine bu yıl YÖK Başkanlığımız ile yaptığımız protokolle 'Gönüllülük Çalışmaları' üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

Bağımlılıkla mücadeleyi bakanlık olarak çok önemsediklerini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, proje destekleriyle ilgiliyse gençlere 35 milyon liralık destek verdiklerini belirtti.

"782 yurtta 700 bin 455 gencimize gece, gündüz hizmet veriyoruz"

Bakan Kasapoğlu, Türkiye olarak, dünyada eşi benzeri olmayan bir kredi ve yurt sistemini yönettiklerinin altını çizdi.

Yükseköğrenimlerine devam eden gençlere yurtlarda her türlü imkanın sağlandığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"1961 yılında 3 il, 18 yurtta, toplam 5 bin 182 yatak kapasitesiyle başlayan bu yolculuk, bugün dünyanın en büyük otel zincirleriyle yarışacak bir seviyeye geldi. Devletin yurtları, öğrencilerin yuvası, zor günlerde bütün vatandaşlarımızın sığınacağı güvenli bir liman haline geldi. Özellikle 18 yıl gibi kısa bir sürede yüzde 284 kapasite artışı sağlayarak ve bununla birlikte donanım ve hizmeti de fevkalade düzeylere yükselterek, bu konuya verdiğimiz önemin altını en kalın çizgilerle çizdiğimizi düşünüyorum. 81 il, 236 ilçe ve 5 adet de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olmak üzere toplam 782 yurtta 700 bin 455 gencimize, gece, gündüz hizmet veriyoruz. Gençlerimiz eğitimlerine, sosyal faaliyetlerine yoğunlaşsın, ebeveynler çocuklarını güvenle emanet etsinler diye, ev konforundan asla taviz vermiyoruz."

Yurtlarda bulunan özellikleri anlatan Bakan Kasapoğlu, "Geçmiş yıllarda doluluk oranı yüzde 60'ları geçmezken, son yıllarda yüzde 100'e yakın doluluk oranları bizim dönemimizde kaydedildi. Geldiğimiz noktayla asla yetinmediğimizi, öğrencilerimizin yurt ihtiyaçlarına göre yatırım programlarımızı istikrarla sürdürdüğümüzü özellikle belirtmek istiyorum. Gerek yapım ve satın alma; gerekse devir, tahsis, bağış, kiralama ve ön protokolle kiralama şeklinde yurt binaları temini için gerekli çalışmalar aralıksız sürdürüyoruz. 2020 yılında 52 bin yatak kapasitesi artırımı gerçekleştirdik. İnşallah yine 2021'de 68 bin yatak kapasitesini de hizmete almış olacağız. Yurtlara yerleştirmede ve ücret politikalarında sosyal devlet anlayışın gerekliliklerini eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. 2002 yılında öğrencilere sağlanan beslenme yardımı aylık 11 lirayken 2019-2020 döneminde bu yardım aylık 420 lira olarak uygulanmıştır. Yine burslarımız lisansta 550 lira, yüksek lisansta 1100 lira, doktorada da 1650 liradır" değerlendirmesinde bulundu.

Üç aşamalı spor politikası

Bakan Kasapoğlu, spor alanında yürüttükleri politikanın üç aşamalı olduğuna işaret ederken, sporu tabana yaymak ve toplumun bütün kesimlerinin spor kültürünü geliştirmek için faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

 

"Elit spor" veya "performans sporu" olarak anılan alanda profesyonel üst düzey performans sporcularının gelişimini destekleyip planladıkları ve Türk sporcularının uluslararası müsabakalarda daha başarılı olmalarını sağlayacak hizmetler yürüttüklerini anlatan Bakan Kasapoğlu, sporun ekonomik ve endüstriyel dinamikleri üzerine sağlam adımlar attıklarını, politikalarını bu dinamiklerin Türkiye’nin menfaatlerine katkı sağlayacağı nitelikte şekillendirmeye gayret ettiklerini belirtti.

Bakan Kasapoğlu, "Spor tesisi yatırımlarımız, mevzuat çalışmalarımız, spor bilgi sistemleri ve teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz atılımlar ve yenilikler ile bu üç ana başlık altında çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu. Sporun modern yaşamda çok önemli yer tuttuğunun altını çizen Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizde de bu kapsamda birçok fikir üretilmiş ve sporun Türk toplumunun günlük yaşantısının bir parçası haline gelmesi için sayısız proje geliştirilmiştir. Ancak maalesef spor, 2000'li yılların başına kadar bu bağlamda istenen konuma gelememiştir. 2002 yılından bugüne kadar yürütülen sistemli politikalar, rasyonel kararlar, doğru kaynak kullanımı ve planlı uygulamalar sayesinde vatandaşlarımızın düzenli olarak spor yapma oranlarında ve bir şekilde fiziksel aktiviteyi yaşamının merkezine oturtan insan sayımızda ciddi artışlar gözlemliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bizler, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılından bu yana her geçen zaman daha da yüksek bir ivmeye kavuşan atılımların devamını getirmeye ve geliştirilmesi gereken alanlara yoğunlaşıyoruz."

Bakan Kasapoğlu yüzme, atletizm ve cimnastik gibi temel branşlara yönelik çalışmaların stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" ve "On Bin Pota" gibi projeleri, sosyal devlet anlayışıyla vatandaşlara ücretsiz sunduklarını kaydetti.

Engelli spor merkezlerinin önemine vurgu yapan Bakan Kasapoğlu, kadınların aktif olarak spora katılmasını da çok önemsediklerini söyledi.

"Türkiye artık bir spor ülkesi"

Bakan Kasapoğlu, tesisleşme hamlesinin güçlü şekilde devam ettiğine ve Türkiye'nin spordaki yükselişine dikkati çekerek, "Şunu gururla söyleyebiliriz ki Türkiye, artık bir spor ülkesi. Spora hayatlarında daha fazla yer veren halkımızla birlikte, profesyonel sporcu sayımızda da ciddi bir artış ortaya koyuyoruz. 2002 yılında 300 binin altında olan lisanslı sporcu sayısı artık 8 milyon 600 binin üzerinde" diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, okul sporlarındaki faaliyetlere 60 branşta 2.5 milyondan fazla öğrenci sporcunun katıldığını da ifade etti.

"2 bin yeni antrenör alınacak" müjdesi

Bakan Kasapoğlu, üst düzey sporcular yetiştirmek için spor bilimi verilerinin de etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyleyerek, "Nitelikli antrenörler yetiştirmemiz gerekiyor. Antrenör adaylarına bir müjde vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde 2 bin yeni antrenör alınacak. Tesislerimizi yeni antrenörlerimizle daha güçlü bir şekilde açmış olacağız. Türkiye’de artık elit sporcu gelişimi sadece şansa bırakılmıyor" şeklinde konuştu.

Bakan Kasapoğlu, 2021'de Tokyo'da gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları'nda da milli sporcuların ay-yıldızlı bayrağı en iyi şekilde temsil edeceğine inandığını dile getirdi.

‘’Onlarca milli sporcumuz birçok farklı alanda öğrenim görme imkanı elde etti’’

Eğitimle sporun bir arada yürümesi için çok önemli bir ikiliği ortadan kaldırdıklarını anlatan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar milli sporcularımızın en fazla zorlandığı alan eğitim hayatları ile spor kariyerleri arasında yaşadıkları çatışmaydı. 52 vakıf üniversitemiz ile imzaladığımız, olimpik ve paralimpik branşlarda başarılı sporcularımızın eğitim masraflarının üniversitelerimizce karşılanmasını içeren protokolümüz sayesinde bu yıl onlarca milli sporcumuz tıp, mühendislik ve hukuk gibi birçok farklı alanda öğrenim görme imkanı elde ettiler. Yani milli sporcu artık tam burslu. Bu yıl ilk yerleştirmeler gerçekleşti. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığımızın ilgili yönetmeliklerinde yaptırdığımız değişikliklerle başarılı sporcuların özel ortaokul ve liselerde okumalarının önünü açmış bulunuyoruz."

Sportif başarının kulüplerle sağlandığını ve bu kapsamda kulüplere de önemli destekler verdiklerini kaydeden Bakan Kasapoğlu, bu yılın başında Spor Çalıştayı yaptıklarını anımsattı.

‘’Spor turizmi konusunda çok ilerledik’’

Türkiye'nin spor turizmi konusunda çok ilerlediğini anlatan Bakan Kasapoğlu, "Dünyanın her yerine meydan okuyabilecek spor tesislerimiz var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Spor Turizmi Çalıştayı düzenledik. Katılımcıların katkılarıyla ülkemizin spor turizmi potansiyelinin geliştirilmesi ve gelirlerinin artırılmasına yönelik kapsamlı bir vizyon belgesi hazırlandı. Ulusal turizm politikalarımızla da uyumlu bir şekilde bu alandaki çalışmalarımızı ve gayretlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Spor turizminin gelişmesi ve çeşitlenmesinin, Türkiye'nin küresel spor ekonomisindeki payını artıracağı gibi farklı alanlarda ihtisaslaşma ve istihdamın da önünü açacağına işaret eden Bakan Kasapoğlu, "Organizasyonları da ülkemizin güzel ev sahipliğiyle gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Bakan Kasapoğlu, tesisleşme ve fiziki altyapı bağlamında planlı bir şekilde yatırımlara yön verdiklerini belirterek, 69 stadyum, 532 spor salonu, 341 gençlik merkezi, 770 futbol sahası, 128 yüzme havuzu ve 44 atletizm pisti bulunduğunu söyledi. Bunların yanında çok sayıda mahalle tipi futbol, voleybol ve basketbol sahasını da milletin hizmetine sunduklarını dile getiren Bakan Kasapoğlu, "Yeni yapılacak sahalarla beraber inşallah bu sayı 3 bin 243'e ulaşacak" dedi.

Bakan Kasapoğlu, bakanlığının 2021 yılı bütçesinin 293 milyon 316 bin lira personel ve SGK giderleri, 202 milyon 500 bin lira mal ve hizmet alımları, 12 milyar 183 milyon 57 bin lira cari transferler, 2 milyar 32 milyon 736 bin lira sermaye giderleri, 180 milyon 470 bin lira sermaye transferleri, 7 milyar 967 milyon lira borç verme olmak üzere 22 milyar 859 milyon lira olarak öngörüldüğünü ifade etti.