Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘Amatör Spor Haftası’ etkinlikleri kapsamında panel düzenlendi.

Gaziantep Gençlik Merkezi toplantı salonunda düzenlenen ‘Sporda Isınma Çeşitleri’ konulu panele Yunus Şahin konuşmacı olarak katıldı. Antrenörlerin yoğun ilgi gösterdiği panelde  Yunus Şahin, sporda ısınmanın müsabaka açısından önemli olduğuna değindi.  Esneme türleri hakkında antrenörlere önemli bilgiler aktaran Şahin, Durağan (Static) Esneme, Patlayıcı (Balistic) Esneme, Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon Esneme, Hareketli (Dynamic) Esneme gibi esneme türleri olduğunu söyledi. 

‘STATİK ESNEME ANTRENMAN SONRASI YAPILMALI’
 Statik esneme hakkında bilgiler veren Şahin, antrenman öncesi statik esnemenin yapılmamasını savunurken şunları söyledi; “Esneme türlerinden biri olan Statik esneme uzun bir dönem ısınmadan sonra tercih edildi ve statik esnemenin performansı arttırdığı ve sakatlık riskini düşürdüğü düşünüldü. Fakat son araştırmalar antrenman öncesi statik esneme yapılmasının performansta artmanın aksine önemli bir düşüşe sebep olduğunu göstermektedir. Statik esneme kas iğciği (muscle spindle) uyarımını düşürür. Kas iğciği iskelet kasları arasında bulunan ve uzamaya karşı duyarlı kas lifleridir. Kas iğciği fazla uzadığında beyine sinyal gider ve kasta ani bir kasılmaya neden olur. Bu duruma esneme refleksi denmektedir. Sporda sıçrama, şut çekme ve benzeri birçok hareket bu refleksi kullanır. Bu da statik esnemenin antrenman öncesi yapılmamasına dair önemli bir nedenlerden biridir.” 

‘DİNAMİK ESNEME STATİK’TEN DAHA YARARLIDIR’
 Antrenman öncesi ısınmada dinamik esnemenin statik esnemeden daha yararlı olacağını ifade eden Yunus Şahin, antrenman öncesi iyi bir ısınma ve dinamik esneme; sonrası soğuma ve statik esneme sporda performansın önemli bileşenlerinden olduğunu söyledi.  Dinamik esnemeninde iki bölümden oluştuğuna değinen Şahin, “Dinamik esneme kasları spora özgü harekete hazırlar, sinir sistemini aktive eder, kan dolaşımını hızlandırır ve vücut ısısını arttırır. Bunların sonucu olarak performansta artış meydana gelir. Spora özgü hareketler içerdiğinden antrenman öncesi kullanıldığında sakatlık önlemede statik esnemeden daha etkili olabilmektedir. Dinamik esneme etkili bir ısınmanın iki bölümünden biridir. İlk bölüm 10-15 dakikalık hafif tempo koşu olabilir. İkinci bölüm 10 dakikalık dinamik esneme hareketlerinden meydana gelir. Örnek olarak bir basketbolcu antrenman öncesi uzun adım hamleleri yapabilir, bir sprinter kendi sporuna özgü diz çekmeler yapabilir. Ağırlık antrenmanında hareket öncesi hareketi boş barla eklemin bütün hareket alanında yapmak veya kontrollü kol ve bacak daireleri çizmek, çömelmeler iyi örneklerdir. Tabi . Antrenman öncesi ısınma ne kadar önemli ise sonrasında da soğuma o kadar önemlidir. İşte statik esneme burada devreye giriyor. Antrenman bittiğinde 10-15 dakika hafif tempo bir soğuma koşusu ya da yürüyüşü olabilir. Sonrasında da mutlaka kasılan kasları eski boyutuna getirmek için statik esneme yapılmalıdır. Ayrıca statik esneme antrenman sonrası kaslarda biriken laktik asidin uzaklaştırılmasını kolaylaştır. Özetle antrenman öncesi iyi bir ısınma ve dinamik esneme; sonrası soğuma ve statik esneme sporda performansın önemli bileşenlerindendir” diyerek sözlerini tamamladı.